Tisková zpráva: Reprezentovali jsme ČR při hodnocení svěřenského průmyslu ze strany Evropské komise.

V prostorách Ministerstva financí se konalo hodnocení České republiky ze strany Evropské komise, které bylo zaměřené na posouzení implementace směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) o předcházení využívání finančního systému k praní peněz nebo financování terorismu.

Ve dnech 11.-13.prosince 2019 se konalo v prostorách Ministerstva financí hodnocení České republiky ze strany Evropské komise. Hodnocení bylo zaměřené na posouzení implementace směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU)  2015/849 ze dne 20. května 2015, o předcházení využívání finančního systému k praní peněz nebo financování terorismu.

Skupina delegátů, která se účastnila na hodnocení České republiky ze strany Evropské komise byla sestavena ze zástupců naší společnosti Svěřenská správa s.r.o. ve složení Ing. Peter Kováčik, JUDr. Dominik Fojtů a Pavel Kolář.

U jednání Evropské komise se zástupci poskytovatelů služeb svěřenským fondům a právnickým osobám byl program zaměřen na následující okruhy: Hodnocení rizik, vnitřní kontrola (čl. 8, 45, 46), kontrola klienta (čl. 13.1, 14, 18.1 – 18.3), kontrola klienta v případě, že je klient politicky exponovanou osobou (čl. 20 – 23), spolupráce s finanční zpravodajskou jednotkou (čl. 32), oznamování podezřelých obchodů (čl. 33 – 36, 46.2), ochrana osobních údajů a uchovávání údajů (čl. 40), dohled a sankce (čl. 47 – 48, 58 – 59), transparentnost skutečných majitelů právnických osob (čl. 30 – 31).

Ve výše uvedeném termínu tak mohli delegáti napřímo diskutovat s členy Evropské komise dílčí aspekty implementace tzv. IV. AML směrnice do českého právního řádu, a dále na posouzení účinného a efektivního uplatňování této směrnice v praxi, a to jak ze strany státních orgánů a institucí, které se podílí na boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, tak ze strany povinných osob.

Účast zástupců naší společnosti Svěřenská správa s.r.o. na hodnocení České republiky ze strany Evropské komise vnímáme jako potvrzení orgánů státní správy o vysoké kvalifikaci našich pracovníků v oboru svěřenských fondů.

Zaujal vás článek?

Dejte nám svůj mail a my vám budeme podobné články posílat 1x měsíčně.
Získejte přehled, co se ve světě svěřenských fondů děje:

Tento web je chráněn technologií reCAPTCHA. Ochrana soukromí a smluvní podmínky.